Medische tatoeage

Medische tatoeage

Dermatografie

Dermatografie is een methode waarbij met behulp van speciale apparatuur pigmenten (kleur) in de huid gebracht worden. De gekozen pigmentstoffen benaderen de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. Hierdoor kunnen littekens in het gelaat of op het lichaam worden vervaagd, een tepel worden nagebootst na een borstreconstructie, of een geheel of gedeeltelijke ontbrekende liplijn of wenkbrauw worden hersteld. In principe komen alle kleurafwijkingen ten opzichte van de omliggende huid in aanmerking voor dermatografie. Ook huidaandoeningen als vitiligo en andere hypopigmentaties kunnen worden behandeld, een wit litteken van een snijwond in een rossige huid en littekenverkleuringen door brandwonden, schaafwonden en glasverwondingen.

Welke indicaties kunnen worden behandeld?

  • Littekens
  • Wenkbrauwen (alopecia of litteken)
  • Tepelhof (areola)
  • Vitiligo of hypopigmentaties
  • Liplijn (reconstructie)
  • Hazenlip

Na een borstreconstructie ontbreken vaak een tepel en tepelhof. Een chirurg kan deze dan alsnog reconstrueren met bijvoorbeeld een huidtransplantaat uit de lies. Een eenvoudiger methode is het inkleuren van de huid door een huidtherapeut. Het pigment wordt zo ingebracht dat de natuurlijke vorm en kleur zoveel mogelijk worden nagebootst. Een huid of tepelhof bestaat nooit uit één kleur. Er zijn verschillende kleuren nodig die op een speciale manier worden aangebracht zodat de structuur zoveel mogelijk overeenkomt met de natuurlijke huidskleur of nog aanwezige tepel. Bij een wenkbrauw worden de haartjes stuk voor stuk nagebootst en niet één vlak met alleen de vorm van een wenkbrauw.

Wat kunt u verwachten?

Het aanbrengen van de pigmentstoffen doorloopt een aantal stappen. Tijdens de eerste afspraak wordt de patiënte naar de voorgeschiedenis gevraagd en wordt een allergietest gedaan. Daarbij brengt de huidtherapeut een beetje kleurstof aan in het betreffende deel van de huid. De volgende afspraak is na minimaal vier weken. Dan pas is goed te zien of de kleur juist is en of de kleurstof geen allergische reactie geeft. Tijdens deze afspraak bepaalt de huidtherapeut de vorm van een wenkbrauw of de tepel en tepelhof, en kleurt het gebied volledig in. Vier tot zes weken daarna beoordelen patiënte en huidtherapeut samen of de vorm en de kleur goed zijn. Zo nodig stelt de huidtherapeut de kleur bij. De behandelingen duren gemiddeld dertig minuten en zijn meestal goed zonder verdoving te verdragen.

Effectiviteit

Gemiddeld zijn er drie tot vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. Om de vooruitgang goed vast te stellen, maakt de huidtherapeut foto’s voor en na elke behandeling. Een groot verschil tussen een echte tatoeage en dermatografie is dat een echte tatoeage permanent blijft zitten. Bij dermatografie vervaagt het pigment geleidelijk omdat men bij dermatografie gebruik maakt van semi-permanente pigmenten: oplosbare pigmenten die in de loop van de jaren geleidelijk verdwijnen. Gemiddeld na drie tot vijf jaar moet de dermatografie worden herhaald.

Camouflage

Na een behandeling mag Lycogel altijd gebruikt worden Zo kunt u mooi de deur uit. Lees meer

lycogel-camouflage